Παρέμβαση
Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή που σημαίνει ότι δε θεραπεύεται. Ωστόσο, υπάρχουν διαφόρων ειδών παρεμβάσεις που μπορεί να δεχτεί ένα άτομο. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η παρέμβαση τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες βελτίωσης της λειτουργικότητας του ατόμου. Μάλιστα, έρευνες υποστηρίζουν σημαντική βελτίωση όταν η παρέμβαση παρέχεται σε ένα πρώιμο στάδιο, ξεκινώντας από την ηλικία των δύο μόλις ετών.
Η παρέμβαση του αυτισμού συνδυάζει εργοθεραπεία και λογοθεραπεία και έχει ως στόχο να ρυθμιστούν αρχικά οι αισθητηριακές ανάγκες του παιδιού. Το θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται αναλόγα, αφού κάθε παιδί με Δ.Α.Φ. παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετικό βαθμό.
Εργοθεραπεία και αυτισμός
Η εργοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει το παιδί με Δ.Α.Φ. στον τομέα της λειτουργικότητας. Σκοπός είναι να διατηρήσει, να βελτιώσει ή να εισάγει δεξιότητες που επιτρέπουν στο άτομο να συμμετέχει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα σε δραστηριότητες της ζωής που έχουν νόημα. Οι δεξιότητες αντιμετώπισης καταστάσεων, λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, παιχνιδιού, αυτοεξυπηρέτησης και κοινωνικοποίησης είναι στοχευμένοι τομείς που πρέπει να διευθετηθούν.
Λογοθεραπεία και αυτισμός
Οι δυσκολίες επικοινωνίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχει αναπτυχθεί καθόλου ομιλία ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένα καλά ανεπτυγμένο λεξιλόγιο. Ορισμένα παιδιά με Δ.Α.Φ. έχουν εξαιρετική δυσκολία στην αποτελεσματική χρήση της γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι τους είναι δύσκολο όχι μόνο να πουν αυτό που θέλουν με τον σωστό τρόπο αλλά και την κατάλληλη στιγμή. Επίσης, δυσκολία υπάρχει και στο πώς θα αλληλεπιδράσουν κοινωνικά με άλλα άτομα γύρω τους.