ΤΗΛ : 2104004343   info@tapaidialegei.gr
Αμισσού 11, Κερατσίνι,Αττικής, Ελλάδα
 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
logo

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου που τραυλίζει;


 Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου που τραυλίζει;

 
Τήρηση βασικών κανόνων κατά τη λεκτική επικοινωνία με το παιδί
 
Κατά τη λεκτική επικοινωνία με το παιδί είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες επικοινωνίας έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος που μπορεί αυτό να νιώθει.
 
  • Υιοθετούμε έναν πιο αργό ρυθμό ομιλίας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το παιδί να μην πιέζεται για να μιλήσει κι εκείνο γρήγορα.
  • Αποφεύγουμε τα σχόλια όπως, «χαλάρωσε», «πάρε βαθιά ανάσα πριν μιλήσεις», «σκέψου πρώτα τι θέλεις να πεις», επειδή έτσι αυξάνεται η επίγνωση του παιδιού για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ομιλία του και κατ’ επέκταση το άγχος, το οποίο πυροδοτεί νέα συμπτώματα τραυλισμού.
  • Αφήνουμε το παιδί να ολοκληρώνει αυτά που έχει να μας πει χωρίς να το διακόπτουμε και χωρίς να συμπληρώνουμε εμείς τη φράση του.
  • Προσπαθούμε να δίνουμε προσοχή στο τι μας λέει το παιδί κι όχι στον τρόπο ομιλίας του. Τα επικριτικά σχόλια του δίνουν την αίσθηση ότι δεν το αποδεχόμαστε.
  • Διατηρούμε όσο μπορούμε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, όσο αυτό είναι εφικτό, χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις και εντάσεις. Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις διατηρούν υψηλά επίπεδα άγχους το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί (Starkweather, 1997).
  • Δεν απαιτούμε από το παιδί να πει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή που δε δείχνει προθυμία να το κάνει από μόνο του.
Θα ήταν καλό και τα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού-φιλικού περιβάλλοντος που αλληλεπιδρούν με το παιδί, όπως αδέρφια, γιαγιάδες-παππούδες να εφαρμόζουν τις παραπάνω συμβουλές επικοινωνίας.



Τι είναι η Στοματοπροσωπική Μυολειτουργική Διαταραχή;

 Με τον όρο «Στοματοπορσωπική Μυολειτου...

Ομιλία και Γλώσσα

 Τι είναι η Ομιλία;   Η ομιλία είναι ο...

Τι είναι η Γλωσσική Ανάπτυξη

Η Γλωσσική Ανάπτυξη είναι η σταδιακή διαδικασία κα...

Back to top