ΤΗΛ : 2104004343   info@tapaidialegei.gr
Αμισσού 11, Κερατσίνι,Αττικής, Ελλάδα
 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
logo

Ομιλία και Γλώσσα


 Τι είναι η Ομιλία;

 
Η ομιλία είναι ο τρόπος με τον οποίο προφέρουμε τους ήχους και τις λέξεις και περιλαμβάνει την άρθρωση του λόγου, τη φωνή και τη ροή της ομιλίας.
 
Άρθρωση
 
Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τους ήχους της ομιλίας χρησιμοποιώντας το στόμα, τα χείλη και τη γλώσσα. Για παράδειγμα, για να πούμε σωστά τη λέξη «ρόδα» θα πρέπει να μπορούμε να εκφέρουμε σωστά όλα τα φωνήματα της λέξης.
 
Φωνή
 
Δηλαδή τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις φωνητικές μας χορδές και την αναπνοή μας για να σχηματίσουμε ήχους. Η φωνή μας μπορεί να είναι δυνατή ή χαμηλή σε ένταση και υψηλή (λεπτή) ή χαμηλή (μπάσα) σε συχνότητα. Μπορεί να βλάψουμε τη φωνή μας μιλώντας ακατάπαυστα, ουρλιάζοντας ή βήχοντας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
 
Ευχέρεια/ροή
 
Πρόκειται για τον ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας μας. Όταν κατά την ομιλία παρατηρούνται επαναλήψεις ήχων ή διακόπτεται η ομιλία χωρίς να το θέλει ο ομιλιτής ίσως να πρόκειται για συμπτώματα τραυλισμού.
 
Τι είναι η Γλώσσα;
 
Η Γλώσσα αναφέρεται στις έννοιες που χρησιμοποιούμε αλλά και στον τρόπο που τις εντάσσουμε στον λόγο μας προκειμένου να εκφραστούμε. Η Γλώσσα δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την ομιλία, αφού υπάρχει και γλώσσα νοημάτων (νοηματική) που χρησιμοποιούν οι μη ακούοντες για να επικοινωνήσουν. Η Γλώσσα περιλαμβάνει:
  • Τη σημασία των λέξεων. Μερικές λέξεις έχουν περισσότερες από μία σημασίες. Για παράδειγμα, το «αστέρι» μπορεί να είναι κάτι που λάμπει στον ουρανό ή κάποιος που είναι πολύ καλός σε κάτι.
  • Τη δημιουργία νέων λέξεων που μοιάζουν αλλά έχουν αντίθετη σημασία. Όπως για παράδειγμα, οι λέξεις «γελαστός» και «αγέλαστος».
  • Τη σύνταξη, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε τις λέξεις σε μία πρόταση, για παράδειγμα λέμε «έχουμε κάνει το μάθημα» και όχι «κάνει έχουμε το μάθημα»
  • Την κοινωνική χρήση του λόγου, που σημαίνει τι πρέπει να λέμε ανάλογα με την περίσταση και ανάλογα σε ποιον απευθύνουμε τον λόγο. Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό λόγο όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον άγνωστο σε σχέση με το όταν μιλάμε σε κάποιον φίλο μας.
Πηγές: American Speech-Language-Hearing Association (ASHA)Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α....

Διγλωσσία και Διαταραχές Λόγου

 Τι σημαίνει ο όρος «διγλωσσία»; ...

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου που τραυλίζει;

 Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου που τραυλί...

Back to top