ΤΗΛ : 2104004343   info@tapaidialegei.gr
Αμισσού 11, Κερατσίνι,Αττικής, Ελλάδα
 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
logo

Τι είναι η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ);


Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες νευροαναπτυξιακές διαταραχές παγκοσμίως, με κύρια συμπτώματά της, την απροσεξία, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Αν και η αιτιολογία της διαταραχής δεν είναι πλήρως κατανοητή μέχρι σήμερα, έχει συσχετιστεί τόσο με γενετικούς, όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα κατά την κύηση, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, το χαμηλό βάρος γέννησης του βρέφους, κ.ά.

 
Τα συμπτώματα της διαταραχής αρχίζουν να διαφαίνονται από την προσχολική ακόμη ηλικία, αλλά γίνονται περισσότερο αντιληπτά κατά τη σχολική, ενώ συνδέονται στενά με προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και με ακαδημαϊκές δυσκολίες. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και υψηλότερα ποσοστά σχολικής αποτυχίας σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς ΔΕΠ-Υ, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό εμφάνισης συνοδών Μαθησιακών Διαταραχών.
 
Οι δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ στη συγκέντρωση, η εύκολη διάσπαση της προσοχής τους, η συνήθης πραγματοποίηση λαθών απροσεξίας στις εργασίες τους, καθώς και οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση των καθηκόντων και στη διαχείριση του χρόνου τους δυσχεραίνουν συχνά τη σχολική μελέτη, με αποτέλεσμα να γίνεται μια κοπιώδης διαδικασία τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τον γονέα που έχει αναλάβει το διάβασμά του.ΔΕΠ-Υ και σχολική μελέτη

Συμβουλές για επιτυχές διάβασμα στο σπίτι Πώς μ...

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στον αυτισμό

 Για την αντιμετώπιση του αυτισμού και τη βελ...

Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να βοηθήσει το παιδί που τραυλίζει;

 Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να βοηθήσει το...

Back to top