ΤΗΛ : 2104004343   info@tapaidialegei.gr
Αμισσού 11, Κερατσίνι,Αττικής, Ελλάδα
 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
logo

Το Μη-κατευθυντικό παιχνίδι ως μέσο σύνδεσης γονέα-παιδιού


 Στο μη-κατευθυντικό παιχνίδι ο γονιός ακολουθεί το παιχνίδι του παιδιού και εστιάζει στην έκφραση συναισθημάτων και στο καθρέφτισμα συμπεριφορών χωρίς να υπάρχει πίεση. Ο γονιός σέβεται τον ρυθμό και τον χρόνο του παιδιού γιατί αλλιώς μπορεί να το κάνει να κλειστεί στον εαυτό του. Το σκεπτικό του μη-κατευθυντικού παιχνιδιού είναι ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες χρειάζεται να αναπτύξουν έναν εσωτερικό έλεγχο πάνω στις δράσεις τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναπτύξουν εσωτερική ευθύνη που έρχεται με την ελευθερία της επιλογής και όχι με την επιβολή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Επίσης, το μη-κατευθυντικό παιχνίδι δυναμώνει τη διαδικασία της επιλογής. Τα παιδιά με συναισθηματικά προβλήματα δυσκολεύονται να επιλέξουν, επειδή φοβούνται μήπως κάνουν λάθος και προτιμούν να διαλέξει κάποιος άλλος για εκείνα. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μπουν στη διαδικασία της επιλογής ξεκινώντας με απλά πράγματα όπως για παράδειγμα τι χρώμα να χρωματίσουν ένα λουλούδι και στη συνέχεια καθώς αποκτούν αυτοπεποίθηση να επεκταθεί και σε άλλα ποιο σημαντικά θέματα.

Οι δεξιότητες που απαιτούνται από τον γονέα για το μη-κατευθυντικό παιχνίδι είναι οι εξής:

  • Να ακολουθεί το παιχνίδι του παιδιού και να το ρωτάει πώς θα ήθελε να παίξει μαζί του.
  • Να είναι σε θέση να αποδέχεται τα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί στο παιχνίδι του ακόμα και αν είναι διαφορετικά από αυτά που έχει ο ίδιος.
  • Να μπορεί να παρατηρεί το παιχνίδι του παιδιού χωρίς να το κρίνει κι αν χρειάζεται να το αφήνει σιωπηλά να εξελίσσεται.
  • Να μπορεί να δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής, ζεστασιάς και εμπιστοσύνης.

Με τις παραπάνω τεχνικές, μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί να:

  • ανακαλύψει το προσωπικό του δυναμικό
  • διευρύνει τους τρόπους δημιουργικής έκφρασης
  • ξεπεράσει συναισθηματικά τραύματα ή πιεστικές αλλαγές στη ζωή του
  • ξεπεράσει προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικές δυσκολίες που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική του ανάπτυξη ή δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά του
  • αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και να βρει λύσεις

 

Το πιο σημαντικό όφελος αυτής της προσέγγισης παιχνιδιού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ των μελών της οικογένειας που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ασφάλεια, θετική σκέψη, υγιή συναισθήματα καθώς και κάλυψη της βαθύτερης επιθυμίας κάθε ανθρώπου που θέλει «να ακούγεται η ανάγκη του».Πότε χρήζει ένα παιδί Εργοθεραπευτικής αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών,...

Πού οφείλονται οι διαταραχές άρθρωσης στα παιδιά

 Λέγοντας «άρθρωση φωνημάτων», εν...

Τι είναι ο τραυλισμός;

 Τι είναι ο τραυλισμός;   Ο τραυλισμός...

Back to top